Spensttrening, puberteten og Oschgood-Schlatter sykdom?

Hvordan oppleve god spenst, men unngå knesmerter?

Oschgood-Schlatter sykdom er vanligst hos ungdom i puberteten, når veksthastighet er stor, og oppstår som et resultatet av at quadricepsenen/lårmusklene trekker på patella-senen som går over over kneskjellet/patella. Idrettsutøvere med stram lårmuskler på fremsiden har større risiko for å utvikle Schlatters, spesielt i perioder når lårbeina vokser raskt. Gjentatt stress eller overbruk (les for mye trenings over kneleddet; som f.eks. utfallhopp) i denne vekstfasen kan føre til at senen delvis løftes ut fra tibia/legbeinet. Dette vil igjen fører i smerte og hevelse som altså kan gi Osgood-Schlatter-sykdom, som over tid igjen vil gjøre at det vokser frem en utvekst/beinklump under kneet.

For mye trening i denne sammenheng vil ofte si at atleten utfører massevis av hopptrening og ofte spenst hopp, man også løping. Disse hoppen utføres da i for stort omfang og ofte med temmelig lav kvantitet. Reel og imponerende spenst kan bare utvikles dersom kvaliteten står i forsetet. Det er altså ingen vits å utføre en masse repetisjoner bare i håp om at dette kan føre til imponerende spenst. Slik trening kan allikevel virke hensiktsmessig for noen atleter, men disse atletene er sannsynligvis naturtalenter som vil utvikle spenst uansett hvilken trening som velges. Det er imidlertid litt kjedelig dersom foreskrevet treningen gir Oschgood-Schlatters og at atletens naturlig utvikling må trappes ned, at treningen opphører eller at atleten velger annen idrett.

En treningsplan som først og fremst fokuserer på kvantitet kan gi både økt kondisjon og utholdenhet, men hva hjelper det dersom bieffekten av treningen er Schlatters? Jeg anbefaler derfor at kondisjon og utholdenhet trenes på andre måter enn typisk spenst trening (iallfall i de heftigste vekst/pubertets årene).

Dersom du ikke har Schlatters og ønsker å utvikle reel spenst bør du neste daglig ta 2-3 runder, 8 repetisjoner, med 30 sekunder pause mellom øvelsene (Han som demonstrerer hoppene er 9 år og har aldri utført øvelsene før):

  1. Split Jumps – bakbeinet lang bakover, men med litt bøy i kneet, ha mer vekt på frambeinet. Hopp så høyt du kan.
  2. Star Jumps – fokus på full ekstensjon av/strekke ut hele kroppen til en stjerne.
  3. Tuck Jumps – fokus her er å trene hoftebøyerne.
  4. Squat Jumps – krøll deg sammen som en ball, hopp, gjør deg så lang som mulig og forsøk å få hodet og armer opp i takket/himmelen 🙂

Ta 1-2 minutter pause før neste runde.

Dersom du er veldig stram i lårmusklene bør du være ekstra på vakt. Du kan forsøke å massere og kanskje tøye musklene før trening. Sirkelen overfor kan du som sagt gjøre neste daglig, men treningen må samkjøres med annen trening. Dersom du merker at noe er merkelig, ekkelt eller vondt: STOP. Du kan forsøk igjen neste dag. Husk at trening er en prosess og ikke noe du utfører en gang.

Det er en fordel å utvikle barns elastiske egenskaper i årene før de fyller 12 år. Det er imidlertid mulig å utvikle spenst hele livet også etter 50 år.

Podcast fra British Journal of Sports Medicine (BJSM)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s