Parkinsons´s sykdom

Parkinsons´s sykdom

Jeg har nettopp vært på kurs og lært meg mer om Parkinson sykdom. Dette bildet er tatt i går etter at vi trente og lærte hvordan boksing kan tilrettelegges og gjennomføres. Utrolig gøy!!
Trening er en viktig del av å leve sunt for alle. For mennesker med Parkinsons, er trening mer enn sunt: det er en viktig komponent for å opprettholde balanse, bevegelighet og evnen til å utføre dagliglivets aktiviteter.

Faktisk viser forskning (last ned her) at personer med Parkinsons som trener minst 2,5 timer i uken setter en effektiv brem på nedgangen i sin livskvalitet. Siden Parkinson hemmer oss motorisk, er det viktig å etablering tidlige mosjonsvaner (helst før sykdommen er et faktum!).  Det viser seg at folk som har lært seg gode bevegelser, kjenner til hvordan kroppen styrkes og trenes med god kvalitet, samt lærer seg en del spesifikke Parkinson rettete bevegelser, klarer seg bedre.  Tidlig motorisk innlæring er spesielt viktig for suksess i de senere stadiene av sykdommen.  Nesten alle som tar en proaktiv og forebyggende rolle kan forsinker og utsette sykdomsforløpet.

For å være proaktiv skal øvelses programmet inneholder noen viktige elementer:
1. Fleksibilitet (strekk) øvelser (med ett unntak)
2. Aerobic aktivitet
3. Styrkeøvelser (helst tunge øvelser)

Disse elementene inngår i mange typer av aktiviteter. Sykling, løping, tai chi, yoga, pilates, dans, styrketrening, ikke-kontakt boksing, qi gong og mere.  All aktivitet viser seg å ha en positive effekter på symptomer for mennesker med Parkinsons.

Forskere i studiet nevnt ovenfor skiller ikke mellom hva slags trening deltakerne gjorde og mener at alle typer trening er gunstig. Det viktigste er å gjøre det, og gjør det regelmessig. Finn øvelser du liker, og hold deg til det!

Hvis du vil vite mer om de Parkinson anbefaler jeg at du leser mer på sidene til Norges Parkinsonforbund.

Her kan du se hvordan Anders M. Leines med sitt fotografiapparat satte sammen en fotoutstilling om folk med samme sykdom som ham selv.

 

Her et videoglimt inn i hvordan Anders M. Leines oppdage at sykdommen var et faktum fra 2011.

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s